Zelf een FabCare traject starten

Je kunt een FabCare traject inrichten naar gelang jullie eigen mogelijkheden. Er zijn echter een paar belangrijke stappen die eerst gezet moeten worden, voordat je van start kan gaan. Vervolgens zijn er een aantal workshops, waarin veel verschillende disciplines uit het Medialab of digitale werkplaats aan bod komen.

De eerste stappen

Om een bijdrage te leveren aan FabCare, raden we aan de volgende voorbereidingen te treffen:

  • Betrek de communicatieafdeling bij je project. Laat ze een persbericht opstellen voor de start van het project, en het workshopprogramma. 

  • Betrek ongeveer 10 jongeren. Dit kan door een samenwerking aan te gaan met een onderwijsinstelling of door middel van een open inschrijving. Dit is aan jullie. Hieronder worden de voordelen van de samenwerking met een onderwijsinstelling of een open inschrijven nader beschreven. 

  • Betrek ongeveer 10 ouderen. Hiervoor kun je contact opnemen met een een verzorgingstehuis. Bij een open inschrijving kun je de jongeren vragen iets te ontwerpen voor hun opa of oma. 

  • Installeer een digitale werkplaats. Voor een FabCare traject zijn computers met TinkerCad accounts en minimaal één 3D printer nodig. TikerCad is een elementair 3D ontwerpprogramma, waarmee je eenvoudig 3D ontwerpen kunt maken. De 3D printer is een apparaat, waarmee je eenvoudig complexe vormen kunt maken. Je kunt uiteraard ook gebruik maken van andere programma's en machines, zoals SketchUp en lasersnijders.

OPZET FABCARE PROGRAMMA

Hieronder zie je een uitgebreid FabCare traject van zes workshops. Het is aan jou om te bepalen welke workshops hiervan je wilt toepassen. Alle software is Open Source en wordt kosteloos beschikbaar gesteld door de ontwikkelaars en biedt de deelnemers de mogelijkheid vorm te geven aan hun producten en gedachten. Deze programma's bieden veel tutorials, waarmee je de basisvaardigheden onder de knie krijgt. Het is ook mogelijk om de workshops uit te besteden aan FabCare.

Week Naam workshop Doel Benodigdheden
 1

 Workshop User Centered Design

 De hulpvraag van de gebruikers definieren  Post it's / stiften

 2

 Workshop 3D modelleren en  fabriceren

 Kennismaken met de mogelijkheden van 3D ontwerpprogamma's  Computers / Tinkercad
 3

 Workshop 3D modelleren en  fabriceren

 Je eerste 3D ontwerp fabriceren met een machine in de digitale werkplaats   Computers / Tinkercad / Digitale  werkplaats
 4

 Workshop 3D modelleren en  fabriceren

 Je ontwerp aanpassen en klaar maken voor productie  Computers / Tinkercad/ Digitale  werkplaats
 5 

 Workshop 2D Design

 Een handleiding maken voor de gebruiker met het tekenprogramma  Inkscape.  Computers / Inkscape account
 6

 Workshop Shotcut

 Een filmpje maken van je product, waarop is te zien hoe deze gebruikt  wordt.  Computers / Shotcut account